Tijdens de algemene ledenvergadering van 21 januari werd nog weer eens duidelijk dat enige nadere uitleg in de ingewikkelde materie van de voorwaarden voor energie-bespaarlening, subsidies en verschillende labels niet overbodig is. U hebt ongetwijfeld de kreet ZEP-maatregel en energielabel al eens langs zien komen. Wat is nu wat, wat is in Park Boswijk en uw woning de planning en wat betekent dit voor u als bewoner?

Energielabel

Het label ABCDEF of G zegt iets over het energiegebruik van uw woning en is te vergelijken met energielabels zoals bijvoorbeeld op koelkasten en wasmachines vermeld wordt. Het geeft dus aan hoe zuinig of onzuinig uw woning met energie omspringt.

Het Energielabel van een woning wordt bepaald op basis van een aantal woningkenmerken, zoals bouwjaar van de woning, woningtype, soort glas, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, soort verwarming, soort voorziening voor warm water voor de badkamer, ventilatiesysteem en de soort van energie. Hoe hoger het label is, hoe hoger de waarde van de woning voor eigenaren is. Natuurlijk betekent dit voor huurwoningen meer punten dus een hogere huur, maar daar staat een besparing in energiekosten tegenover.

 

ZEP-pakket

Het Zeer Energiezuinig Pakket, staat voor een pakket maatregelen waarbij alle gevels, vloer en dak worden geïsoleerd. De gebouwen krijgen een warme jas aan, in vakjargon heet dit de thermische schil.  Omdat ook eisen worden gesteld aan de kierdichtheid moeten het ventilatiesysteem worden aangepast, in plaats van de afzonderlijke afzuigventilatortjes in uw badkamer, wc en keuken komt er in uw woning een centrale afzuigbox waarvan de afzuigsnelheid afhankelijk is van de hoeveelheid CO2 in uw woning.

 

 

VvE energiebesparing

Als we in ons complex voldoen aan de ZEP-voorwaarden geeft dit de mogelijkheid voor de VvE  een zogenaamde energiebespaarlening aan te gaan en zijn energiesubsidies te verkrijgen. Deze subsidies hebben niets te maken met het label van de woning. De VvE wenst onze residentie op ZEP-niveau te willen isoleren wat betekent dat ook de voor- en achtergevel van uw woning wordt vervangen. Tevens vindt dan een aanpassing plaats aan het ventilatiesysteem. Dit geldt dus voor alle woningen of het nu huur of koop is.

Verwarmingssysteem

De twee grootste verhuurders ABC Park Boswijk en WoongoedZeist geven u als huurder de mogelijkheid ook de woning te renoveren en daarmee het verwarmingssysteem aan te passen. U bent hiertoe niet verplicht en hebt daarin de vrije keuze. Als u dit laat uitvoeren gaat de woning naar energielabel A, wat u ongetwijfeld zult merken aan uw energieverbruik. De eigenaar-bewoners en overige verhuurders kunnen hierin hun natuurlijk hun eigen keuze maken.

Ontwerpteam

Vorige week zijn we gestart met een integraal ontwerp team, waarbij het afzonderlijk overleg wat ABC en Woongoed Zeist hebben nu is gecombineerd met het overleg wat de VvE heeft met haar adviseurs en architect.  Afgelopen week zijn al uw opmerkingen vanuit de diverse informatiebijeenkomsten, huiskamersessies en individueel door u ingebrachte zaken gegroepeerd en aan de architect meegegeven. We zullen zeker op al uw opmerkingen reageren en aangeven wat wij met uw opmerkingen doen. Behalve via deze blauwe pagina blijven wij hierover in eng contact met de klankbordgroep. We hebben tevens onze aanvullende enetrgiebesparende maatregelen meegegeven namelijk isolatie van de begane grond vloer, het dak en de kopgevels.

Website

Behalve via deze weg zullen wij binnenkort ook actuele informatie op de website plaatsen en zullen ook alle bouwbulletins hierop worden geplaatst. We zijn ons bewust dat niet iedereen de mogelijkheid heeft via deze weg informatie te vinden, daarom blijven we ook op deze blauwe pagina actief.

Aanbesteding proef travee

Op 10 februari ontvangen wij van zes aannemers de offerte voor het vervangen van de puien. De prijzen worden in een gesloten enveloppe aangeleverd. Op 15 februari krijgen de aannemers die aan alle aanbestedingsvoorwaarden hebben voldaan de gelegenheid zich te presenteren. Belangrijk in deze presentatie is het plan van aanpak. Hoe denkt men het werk te organiseren in een gebouwencomplex wat bewoond is, hoe denkt men hinder zo veel mogelijk te beperken, enz. enz. Na beoordeling van de presentatie worden de enveloppen met prijsaanbiedingen geopend en zal de beoordelingscommissie een advies opstellen ten behoeve van het VvE bestuur. Het gaat om opdrachtverstrekking alleen voor de proef, dus niet voor het hele park. Na evaluatie van de proef zullen hier nadere afspraken over worden gemaakt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *